Post Icon

Bab 2

“Syikin…. Syikin…. bangun nak, Syikin…. bangun……”

Syikin membuka matanya, dia begitu lemah

“Kenapa Syikin, Tulah penat sangat, pergi Nilai tiga tadi, panas-panas.” Umi berleter dengan lembut pada Syikin sambil mengusap ubun-ubun kepala Syikin sambil merenjiskan air di mukanya. Sejuk terasa tangan umi di dahinya. Mendengar suara umi yang tenang, membuat Syikin rasa lega.

Umi sebenarnya begitu cemas tadi. Dia masuk ke dalam bilik Syikin untuk menghantar barang-barang yang di beli di Nilai Tiga. Selepas ini dia dan Syikin hendak mula membuat bunga telur dan bunga pahar. Seronok betul mereka dua beranak pergi membeli belah tadi. Umi dan Sykin memang begitu rapat perhubungan mereka. Banyak yang mereka kongsi bersama-sama. Kadang-kala mereka berdua seperti kawan sebaya.

Tiba-tiba kemudian ternampak tubuh Syikin yang terbaring berhampiran meja komputer. Umi menjerit memanggil abah dan adik-adik yang lain. Kemudian umi mendekati Syikin, cuba melihat samada Syikin masih bernafas, dia kelihatan kaku terbaring di sisi meja computer itu. Abah dan adik-adik masuk ke dalam bilik, bila terdengar jeritan umi. Beramai-ramai mereka mengangkat Syikin ke atas katil dan cuba menyedarkannya semula. Umi menrenjis-renjiskan air di muka Syikin sambil mengusap-usap mukannya. Tidak berapa lama Syikin mula tersedar. Leganya hati Umi melihat syikin mulai sedar.

“Mungkin dia panas sangat tadi abang. Asyik shopping di Nilai 3 tadi."

“Hah tulah awak berdua, bila dapat shopping tak ingat dunia." tegur abah. Abah juga begitu lega Syikin sudah mula sedar. Terkejut betul abah bila terdengar umi menjerit tadi. Abah berdiri sebelah katil Syikin. Naim berumur tujuh tahun, melompat-lompat di tepi katil Syikin buat Syikin bergocang-goncang dunia disekelilingnya. Syikin memejamkan matanya. Abah menarik Naim dari katil dan memegangnya. Naufal adik Syikin yang berumur 14 tahun juga berdiri di sebelah abah, risau tengokkan keadaan Kakak Syikin. Ketika itu Naufal terpandang skrin komputer, lalu dia terbaca email yang tertera di skrin computer Syikin, dia agak terkejut. Mungkin sebab ini Kakak Syikin pengsan? Dia tidak berkata apa-apa, tetapi dia menarik abah ke tepi dan menunjukkan email yang masih tertera di situ. Abah membaca email tersebut dengan senyap. Memandang wajah Syikin yang masih pucat lagi, sedang terbaring,baru dia tahu kenapa anak kesayanganya itu tiba-tiba pengsan. Syikin bukan pernah pengsan seperti itu. Selalunya dia tahan lasak. Panas sedikit macam hari ini tidak akan memberi kesan kepada Syikin, dia sudah biasa aktif bersukan dan beriadah.

Abah mula mengeleng-gelengkan kepalanya, tidak percaya dengan email yang dibacanya. Umi pelik melihat wajah Abah. Dia memandang wajah abah dan Naufal silih berganti, hairan kenapa wajah mereka kelihatan sugul. Dia mengangkat keningnya, bertanya kenapa, tetapi tanpa suara kepada suami dan anak lelakinya itu. Abah memandang muka Naufal dan mengangguk. Naufal kemudiannya menunjukkan jarinya ke arah skrin computer. Umi menghampiri skrin komputer dengan perlahan-lahan dan lantas membaca email Ikram. Setelah membacanya Umi mula menangis perlahan-lahan. Setelah itu, dia duduk di tepi katil Syikin dan meraih badan Syikin dan memeluknya. Syikin sedar semua orang sudah tahu apa yang berlaku. Dia tidak bermaksud hendak memberitahu semua orang dengan cara begini. Tetapi dia terlalu terkejut bila membaca email ikram tadi. Dia tidak sangka yang ini akan terjadi kepadanya. Dia juga mulai mengalirkan air matanya.

Syikin terus-menerus, mengurungkan dirinya di dalam bilik selepas itu. Umi telah menelefon ibu bapa ikram memberitahu mereka apa yang berlaku. Mereka serta merta datang ke rumah, bagaikan tidak percaya apa yang berlaku, ibu Ikram menangis bila membaca email yang Ikram telah kirimkan, yang dicetakkan oleh Naufal dari komputer Syikin. Manakala ayah Ikram mengamok sakan. Dia begitu geram dengan apa yang telah Ikram lakukan. Mereka juga tidak sangka dengan apa yang telah berlaku.

Syikin tidak keluar dari bilik untuk menemui mereka, dia masih terlalu terkejut dengan apa yang berlaku. Tidak sanggup dia berhadapan dengan bekas bakal emak dan bapa mertuanya itu. Mereka telah meminta maaf beberapa kali kepada Umi dan abah. Mereka telah berjanji akan menelefon Ikram dengan segera untuk mendapatkan penjelasan daripadanya. Mereka asyik bertanya kenapa Ikram tidak memberitahu mereka tentang hal ini dan meminta Syikin pula yang menyampaikan kepada berita tentang perkahwinannya? Emak dan bapa Ikram betul-betul menyesal dengan apa yang berlaku. Yang mereka tahu Ikram sangat sayang dengan Syikin. Ikram beriya-iya hendak berkahwin dengan Syikin pada masa dia pulang bercuti semester lepas. Kenapa tiba-tiba dia berkahwin dengan Julia? Emak dan bapa Ikram tidak kenal siapa Julia.

“Hajah Nur, Saya tak terima Julia ni sebagai menantu saya, Hajah, Haji Zul. Saya tak tahu siapa dia pun. Tup tup sudah kahwin dengan Ikram ni. Pada saya, apa pun Syikin juga menantu saya. Saya tak terima dia Hajah.” Kata emak Ikram kepada Umi. dengan bersungguh.

Bapa Ikram juga berkata perkara yang sama. Mereka marah betul tindakan Ikram. Mereka juga telah menghabiskan banyak wang dan masa untuk menyediakan persiapan perkahwinan Ikram dan Syikin. Wang pendahuluan wedding planner sudah di bayar, Dewan juga telah ditempah. Saudara mara pun sudah mula diberiathu,Cuma kad jemputan sahaja yang belum di cetak kerana menunggu pengesahan tarikh dari Ikram.

"Saya hendak suruh Ikram balik juga! Balik kawin dengan Syikin juga.” Kata Mak Cik Maznah emak Ikram. Saya tak perduli, Hajah. Dia kena kahwin juga dengan Syikin. Saya akan paksa dia. Saya tidak terima isterinya sekarang ni” Kata Emak Ikram bersungguh-sunnguh.

"Nah, macam ni lah Nah, Apa pun Ikram sudah keputusan. Dia sudah memutuskan perhubungannya dengan Syikin. Dia sudah kahwin. Kita hendak kata apa lagi?” Jawap Umi dengan lembut.

“Saya kesihan dengan Syikin, Mesti dia kecewa betul dengan perbuatan Ikram. Kita sudah siap semua barang-barang untuk kenduri kahwin. Last minute sangat-sangat ni baru dia hendak tukar fikirannya. Mana saya tak geram Haji” Kata Bapa Ikram, penuh simpati dengan nasib yang menimpa Syikin.

Umi dan abah juga sebenar kesihan sangat dengan Syikin. Tidak dapat digambarkan kesedihan hati Syikin. Dia mesti begitu terkejut sampai dia pengsan bila mendapat email Ikram. Ibu bapa mana yang tidak sedih, tidak geram dengan apa yang berlaku. Tetapi umi dan abah masih boleh bersabar. Lagipun kejadian telah kejadian sudah berlaku. Ikram sudah berkahwin pun, Bukan boleh hendak menukar balik waktu yang sudah terlepas. Umi dan abah kena reda dan menerima sahaja nasib yang menimpa anak mereka itu. Umi dan abah tidak mahu ribut-ribut lagi tentang ini. Pada mereka hanya Syikin yang penting. Mereka mesti memberi sokongan penuh kepada Syikin untuk melalui saat-saat getir ini dalam hidupnya itu. Ikram macamana pun, sudah berkahwin, tidak ada apa yang boleh Umi dan Abah lakukan lagi, hendak paksa Ikram balik dan kahwin juga dengan Syikin bukan satu penyelesaian yang baik.

“Macamana nilah, Nah, Kita sabarlah dulu buat masa ini. Yang penting sekarang ini ialah keadaan emosi Syikin. Biarlah dia sendirian dahulu.”

"Baiklah kalau Hajah Nor sudah kata begitu, Kami balik dulu. Hajah tolong sampaikan salam kami kepada Syikin dan kami minta maaf dari pihak Ikram. Insya Allah nanti kami datang lagi.” Mereka pun beredar dari rumah Umi dan Abah.

Syikin melihat sahaja emak dan Bapa Ikram beredar dari tingkap biliknya. Dia tidak sanggup bersemuka dengan kedua-dua mereka. Malah Syikin tidak sanggup untuk berhadapan dengan sesiapa pun, kawan-kawannya, saudara maranya dan juga keluarganya. Dia masih tidak dapat menerima nasib yang menimpa dirinya. Terlalu pedih hatinya ketika itu. Tidak faham kenapa ianya harus terjadi. Apa salah dirinya? Kenapa tuhan menduga dia sedemikian rupa. Apa dosanya? Syikin tidak faham kenapa nasibnya begini.

Kenapa ini berlaku kepadanya? Tanpa apa-apa amaran tiba-tiba Ikram berubah hati. Atau, Syikin yang buta hati. Tidak nampak tanda-tanda yang Ikram sudah tidak memperdulikannya lagi, tidak mencintainya lagi. Syikin cuba mengingatkan kembali kronologi peristiwa yang berlalu sebelum dia menerima berita yang mengejutkan itu. Ikram balik bercuti, mendesak agar mereka berkawin dgn segera. Kenapa begitu? Adakah kerana tidak tahan berjauhan dengan Syikin atau mahu mengelakkan dirinya dari jatuh hati dgn Julia.


Baru Syikin teringat dalam email Ikram ada memberitahu mereka telah bercuti di Queenstown, Julia ada bersamanya, Ikram ke North island, tidak boleh dihubungi langsung, dia ke sana dengan siapa? Syikin sepatutnya perasan yang email yang dihantar semakin kurang dan sejak akhir-akhir hampir tiada langsung. Hendak YM pun, Ikram selalu tidak online. Syikin ingatkan kerana Ikram terlalu sibuk, dia tidak pernah menyangka ia disebabkan Ikram telah berubah hati. Begitu hancur luluh hatinya, harapannya yang begitu menggunung untuk hidup bersama Ikram, tiba-tiba lebur begitu sahaja. Syikin tidak percaya dengan apa yang telah terjadi ke atas cinta dan janji-jani mereka selama. Tinggal lagi sebulan sahaja lagi sebelum mereka diijab kabulkan.

Kenapa sanggup Ikram lakukan semuanya terhadap dirinya? Kenapa tidak dari dulu lagi, Ikram putuskan pertunangan mereka. Kenapa sekarang baru semua ini terjadi, bila sudah begitu hampir dengan tarikh perkahwinan mereka. Ketika semua harapan dan impian sudah begitu hampir tercapai.

Air matanya mengalir dan terus mengalir. Syikin rasa begitu sedih. Macamana hendak di lalui masa depan ini tanpa Ikram? Syikin tidak pernah melalui hidup ini tanpa Ikram. Walaupun berjauhan Ikram sentiasa dihatinya, sentiasa menemani, sekarang ini hatinya terasa kosong, sepi. Syikin tidak boleh terima yang Ikram bukan lagi menjadi miliknya. Tanpa Ikram, siapalah dia?

Dunianya rasa begitu gelap gelita. Kini dia rasa, tidak ada sebab untuk dia bangun, Syikin ingin tidur dan terus tidur tidak perlu keluar dari biliknya lagi. tidak perlu berjumpa dengan sesiapa lagi. Alangkah mudahnya jika dia dapat terus lenyap dari muka bumi ini.

“Syikin, buka pintu nak, umi hendak masuk ni," Syikin malas hendak bangun, biar dia tidur dan tidur, tidak perlu bangun bangun lagi, siang malam tidak ada bezanya kepada syikin.

"Syikin, Syikin. Syikin sayang," Umi memanggil Syikin mendayu-dayu.

Lama kelamaan Syikin bangun dan membuka pintu, membenarkan ibunya masuk ke dalam biliknya. Biliknya gelap, langsir tidak dibukannya langsung. Sudah berhari-hari Syikin dalam keadaan begitu. Jiwanya begitu lemah, tidak bermaya.

Umi duduk di sebelah Syikin, kesihan Umi tengok keadaan Syikin. Dia begitu patah hatinya. Selalunya Syikin kuat. Mungkin kerana dia tidak menjangka ini akan berlaku. Syikin selalu rasa dia mempunyai Ikram.

“Kin, sabarlah Kin, Sudah tidak ada jodoh antara Kin dengan Ikram. Syikin kena terima takdir ini.” Pujuk Umi dengan lembut.

“Kin tidak boleh terima takdir ini Umi. Syikin tidak dapat menerima kenyataan ini. Macamana Ikram boleh buat macam ini pada Syikin?” Tangis Syikin, dia menangis kesedihan.

Umi faham kesedihan Syikin, Umi yang membela Syikin, Umi yang selama ini melihat persahabatan Syikin dan Ikram bertukar menjadi percintaan. Umi melihat Ikram membesar sehingga sekarang. Umi sudah meyayangi Ikram seperti anaknya sendiri. Umi juga begitu kecewa dengan apa yang berlaku. Tetapi sekarang ini bukan perasaan Umi yang perlu difikirkan, Perasaan Syikin yang perlu di pulihkan. Syikin begitu kecewa dengan apa yang berlaku. Umi kena berbuat sesuatu untuk membuat Syikin keluar dari kemurungannya itu. Sudah berhari-hari Syikin berkurung di dalam biliknya. Dia begitu sedih sekali. Dialah orang yang paling sedih sekali sekarang. Padahal sebelum ini Syikin begitu gembira, dialah manusia yang mempunyai semuanya dalam hidup ini, Syikinlah orang paling gembira sekali, bersiap-siap untuk perkahwinannya dengan Ikram.

“Emak dan bapa Ikram datang, Kin tahukan.”
Syikin menganggukkan kepalanya.

“Kin tahu, tapi Kin tidak sanggup melihat wajah mereka umi.”

“Umi faham sayang, Mereka pun faham dengan perasaan Syikin. Mereka marah dengan Ikram. Mereka kata mereka tidak menerima isteri Ikram sebagai menantu. Pada mereka hanya Syikin menantu mereka.”

Syikin mula menangis kembali, Umi terus rasa menyesal kerana memberitahu Syikin apa yang emak dan bapa Ikram katakan. Semua itu tidak ada ertinya kepada Syikin. Ikram sudah membuat keputusan, memutuskan pertunangannya dengan Syikin dan dia juga sudah berkahwin dengan Julia.

“Maafkan Umi Kin, Umi bukan bermaksud buat Kin menangis. Sudahlah Kin, mungkin ada rahmat di sebalik semua ini. Tuhan menguji Kin, Kin kena banyak-banyak bersabar."

Syikin mengesat air matanya. Matanya kelihatan bengkak kerana asyik menangis sejak menerima email daripada Ikram. Sedihnya Umi melihat wajah sayu anak perempuan kesayangannya yang begitu terluka dengan perbuatan bekas tunangannya itu. Sebagai seorang ibu, Umi juga merasai penderitaan Syikin.

Kin, kawan-kawan Kin telefon, ada yang tanya pasal Kin dan Ikram, ada yang tanya pasal konvokesyen bulan Julai ogos nanti. Syikin tak nak cakapke dengan dia orang?"

Syikin mengeleng-gelengkan kepalanya.

“Umi, biarlah Syikin sendirian dahulu. Please Umi. Syikin hendak tinggal sendirian. Kin tak boeh handle semua ini. Please Umi.”

Umi memandang wajah Syikin yang begitu sedih. Kesihan betul umi melihat Syikin.

“Macamana Umi boleh bantu Syikin lagi.”

“Please Umi, please leave me alone.”

“Baiklah. Umi pergi dulu. Tapi Syikin tidak boleh lama-lama begini.”

Umi keluar dari bilik Syikin, pergi ke ruang tamu, Abah ada di situ, melihat wajah Umi, ingin tahu tentang Syikin. Abah risau tenatng Syikin. Sudah berhari-hari dia mengurung dirinya .

“Macamana Nor, Syikin tu?”

“Macam tu jugalah abang.”

“Teruk juga, cara dia menangani semua ini. Abang ingat dia ada semangat kuat untuk puleh. I thought she is stronger than that”

“Entahlah bang, dia terkejut besar agaknya.”

“Budak Ikram ni sekor. Geram juga abang dibuatnya. Kenapa dia tunggu sampai last minute baru dia putuskan dengan Syikin.”

“Ini namanya bukan jodoh abang.”

“Tapi mereka sudah kawan lama, mereka berkawan baik. Ikram tidak boleh buat macam ni. Abang tak boleh bayangkan macamana perasaan Syikin. She must be very disappointed. Abang tak sanggup hendak tengok muka Syikin yang sedih sekali……….Kesihan dia.”

“Kita kena terima takdir ini. Sudahlah abang, buat apa hendak kita hendak sesalkan lagi. Perkara yang berlaku. Biarlah just let go. Mungkin ada rahmat disebalik apa yang berlaku. Mungkin ada orang yang jauh lebih baik untuk Syikin dari Ikram. Yang penting sekarang ni ialah keadaan Syikin. Kita kena beri dia sokongan penuh untuk memulihkan Syikin.” Pujuk Umi.

“Macamana hendak buat ni Nor? Takkan hendak biar dia macam tu, She is fading away. Terperuk dalam bilik aje.”

“Biarlah dia macam seketika, Tapi kita tidak akan biarkan dia begitu selama-lamanya, kita tarik dia perlahan-perlahan ke dunia nyata.”

Abah Cuma mengangguk kepalanya, setuju dengan cadangan umi. Hari berhari terus berlalu, tidak ada perubahan pada diri Syikin. Syikin mengurung dirinya dalam bilik, dia asyik membaca berkali-kali email yang dihantar oleh Ikram. Hancur, semuanya musnah, perhubungan yang telah menjangkau 10 tahun berkubur dalam sekelip masa.


Ada masanya Syikin menangis, menangis tidak berhenti-henti sehingga tiada lagi air matanya yang boleh mengalir. Sampai hati ikram berbuat demikian. Mereka sepatutnya melangsungkan perkawinan mereka pada bulan Julai ini. Ikram sepatutnya sudah pulang ke Malaysia, sebaik sahaja dia dari pengajiannya di New Zealand, mereka akan melangsung perkawinan mereka.

Syikin terkenang perbualan terakhir mereka sebelum Ikram berlepas ke New Zealand setahun yang lalu, Baru Syikin mula terfikir dan tertanya-tanya, adakah permintaan Ikram untuk mempercepatkan perkawinan kerana Ikram sudah tidak tahan dengan goadaan di sana? Menyesal Syikin kerana tidak mendengar keluh kesah Ikram. Kini dia kehilangan Ikram buat selama-lamanya.

Syikin tidak dapat bayangkan yang Ikram sudah berkawin dengan orang lain. Ikram hanya untuk dia! Ikram sudah berjanji sumpah setia dengan Syikin. Mana pergi semua janji-janji itu?

Hari konvokesyen sudah semakin hampir. Syikin masih dalam kemurungan. Keputusan baik yang Syikin terima juga tidak memberi apa-apa makna kepadanya. Syikin belajar dan berusaha bersungguh semasa tahun akhir. Hanya satu sahaja tujuannya untuk hidup bahagai bersama Ikram. Kini yang tinggal hanya keputusannya yang baik. Dan segulung ijazah. Tetapi dia tidak ada Ikram lagi di sisinya. Hanya seribu penyesalan. Syikin hanya mahu Ikram kembali kepadanya!

Kalaulah dia ikut sahaja dengan permintaan Ikram tempoh hari, tidaklah dia jadi begini, kalaulah dia ikut cakap Ikram untuk memilih universiti yang sama semasa mereka momohon university dulu, perkara ini tidak berlaku. Kalau dia tidak kasar sangat dengan Ikram, dalam email pun, dia panggil Ikram, budak gemok. Kalaulah dia melayan Ikram dengan baik dan penuh romatik, mungkin dia tidak akan kehilangan Ikram. Mungkin Julia pandai melayan Ikram dengan lemah lembut dan begitu romantik. Akhirnya Julia yang dapat menawan hati Ikram. Syikin rasa sudah betul-betul tewas.

Sepatutnya apabila hari konvokesyen pada bulan August nanti, Syikin dan dan Ikram sudah pun menjadi suami isteri. Sebelum ini Syikin sudah bayangkan betapa indahnya hari konvokesyennya nanti, Ikram akan masuk ke dewan untuk melihat Syikin menerima ijazah, selepas itu Ikram akan menunggunya bersama umi, abah, Naufal, Naim dengan sejambak bunga ros merah, kemudian mereka akan bergambar beramai-ramai untuk kenang-kenangan. Syikin akan perkenalkan Ikram kepada kawan-kawannya sebagai suaminya. Mesti kawan-kawannya berbisik-bisik, "Handsomenya suami Syikin. Patutlah selama studi kat sini dia tak pandang orang pun. Suami dia kacak."

Yang menyedihkan sementara Syikin menganyam mimpi-mimpi dan angan-angannya yang begitu indahnya bersama Ikram apabila mereka bersatunya nanti, rupa-rupanya Ikram sudah pun bersama Julia. Syikin tidak dapat menerima kenyataan ini. Dia rasa di khianati oleh Ikram, satu-satunya kawan baik Syikin.

Semasa di Universiti Syikin tidak mempunyai ramai sangat kawan kerana kawan baiknya hanyalah Ikram Shaari. Selalunya suka dukanya akan diceritakan kepada kawan baiknya, kawan baiknya itu yang akan merawat kesedihan dirinya, membuat dia kuat kembali. Kawan baiknya akan membuatkan semuanya jadi pulih seperti sedia kala. Syikin begitu sedih kerana dalam keadaannya yang begitu sedih ini, kawan baiknya tidak dapat membantunya lagi. Dirasakan dia begitu malang sekali, begitu terduduk kerana di hari dia kehilangan kekasihnya, dia juga kehilangan kawan baiknya. Syikin rasa begitu keseorangan sekarang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

Bab 1

15/07/08
(Subject) Miss You
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: kingirl87@gmail.com

Hi Dodo,
Rindu, rindu, rindu pada Kin… Ik baru sampai ke Canterbury petang tadi. Kalau boleh Ik tak mahu balik ke sini lagi. Ik hendak bersama Kin selalu. Menyesal Ik study di sini, tidak dapat bersama Kin selalu. Kin kan tahu Ik tidak boleh belajar tanpa my best friend Dodo. Sejuk sangat pulak tu. br br… it’s winter now. I miss Malaysian’s hot weather. I miss your sweet smile. Ik terkilan with our parents’ decision, not allowing us to nikah masa cuti baru ni. Kin pun macam setuju dengan mereka. Ik mahu kita bersatu. Walau bagaimanapun Ik kena sabar…tetapi sebenarnya Ik tidak sabar hendak menanti hari bahagia kita. Setahun ialah satu masa yang sangat lama… Tak tau boleh sabar menanti…Anyway… my dear fiancĂ©e… I am going to miss you…a lot . Wait up for me….Keep in touch…

Loves and kisses,

Ikram


16/07/08
(Subject) RE: Miss You
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Hi Budak gemuk,
Kin sudah mula daftar untuk semester baru. Semester ini Kin akan buat penyelidikan untuk tesis. Ikram kena buat project paper ke untuk tesis tahun akhir? Jangan lupa belajar bersungguh. Tahun ini tahun akhir.
Ik janganlah simpan rasa marah dengan Kin. Kin pun tidak sabar menunggu untuk kita bersama, tetapi biarlah kita habis belajar dulu, Selepas tu, kita akan bersama selamamnya. Kedua ibu bapa kita sudah janji akan mengawinkan kita sebaik sahaja Ik balik dari Canterbury. I miss you too.
Wassallam dari your loving fiancee
Kingirl87

2/09/08
(Subject) Pergi Queenstown
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Dear Dodo darling,
Ik akan pergi Queenstown for the long weekend. Jangan jealous, we are going skiing in the mountains. I will send photos to you.

Ikram



03/09/08
(Subject) RE:Pergi Queenstown
From: Kingirl87@gmail.com
To: Ikram87@canterbury@edu.nz

Hi Budak gemuk, bagus juga, exercise sikit, supaya semua lemak-lemak tu jangan datang balik. Ramai ke yang pergi? Jaga diri Ik baik-baik.

Wassallam

Kingirl



15/09/08
(Subject) RE: RE: Pergi Queenstown
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Dodo,
Attached the photos taken during our visit to Queenstown. There 6 of us, Julie, Hazeril, Syafiq, Danial, Kat and Lucy.
Ikram.


16/09/08
(Subject) RE: RE: Pergi Queenstown
From: Kingirl87@gmail.com
To: Ikram87@canterbury@edu.nz

Assalamualaikum Budak gemuk,
Cantiknya Queenstown, tentu seronok Ikram di sana. Cantik gambar gambar yang Ik hantar.
Kin nak cerita sikit. Tadi ada junior tackle Kin di perpustakaan. Boleh tahan juga orangnya tapi bila dia terlihat cincin di tangan Kin, terus dia tak jadi. Lawakkan?
Umi dan Abah kirim salam. Ik apa kabar, lama tidak kirim email. Sibuk ke?

Wassallam

Kingirl87



15/12/08
(Subject) North Island
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Dear Kin,
I will be going away to North Island for the summer holidays. Not be able to contact you for quite sometime.

Ikram Shaari



05/03/09
(Subject) Lama tak dengar berita
From: Kingirl87@gmail.com
To: Ikram87@canterbury@edu.nz

Hi Budak gemuk,
Sibuk sangat ke? Sejak masuk new semester ni, sudah lama Ik tak kirim berita. Nak YM pun selalu tak ada. Ik buat tesis dashyat sangat ke? Sampai tak ada masa. Jangan lupa nak makan. Nanti kurus pulak budak gemuk kesayangan Kin. Emak dan Abah Ik datang semalam berbincang pasal hal kita. Ik nak tau apa yang dia bincang tak? Apa lagi pasal kenduri kita nanti.
Anyway Kin akan sibuk sikit. Kin pun tahu Ik sibuk, masing-masing hendak siapkan tesis. Kin tak kacau Ik selalu… Good Luck. Jangan lupa belajar sungguh-sungguh.

Wassallam.

Kingirl 87



13/04/09
(Subject) Hi
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Hi Dodo,
Been very busy. . I got stuck a litle bit with my project. I can’t wait to get back to Malaysia so I can see you.

Ikram


25/05/09
(Subject) Our wedding day
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Hey budak gemuk Lama betul tak ada berita. Kali terakhir Ik email bulan April hari tu. Tengah periksa ke akhir tahun ke? Ik sudah siapkan kertas projek ke belum? Harap-harap Ik boleh selesaiakan masalah Ik dengan projek tu.
Kin sudah siap tesis, Kin, sudah hantar dan sudah viva pun, Lecturer Kin kata boleh dapat A.
Exam Kin baru habis. Tough sangat, neeway semua dah selesai. Kin akan balik rumah emak besok. Tamat lah kehidupan Kin di kampus ini. Kin akan merinduinya. Tetapi tidak serindu Kin pada budak Gemuk.

Kin ingat nak gi program khidmat masyarakt dengan kawan-kawan tapi umi tak bagi. Suruh balik cepat, banyak persiapan yang nak dibuat, nak buat bunga telur, bunga pahar. Kin suruh suruh beli aje. Dia tak nak, tak cantik. Umi nak buat sendiri, lagi spesial, tapi Kin yang kena buat. Tapi tak pe budak gemuk punya pasal. Kin sanggup buat apa sahaja.
Hari ini Kin. emak dan emak Ik pergi ke wedding planner, pilih warna dan konsep untuk majlis kenduri nanti. Ik hendak tengok tak. Kin attach brochure bersama email ni. Pilih yang mana ik suka.

Dengar citer emak Ik pun sibuk buat persiapan untuk hari perkawinan kita nanti. Bila tarikh sebenar Ik sampai sini? Boleh Kin siap kompang utk Ik di KLIA nanti.

Jangan lupa balas email Kin, Kin attach gambar baju nikah dan bersanding. Pilih mana yg Ik berkenan. Dan bagi exact measurement. Minta-minta Ik masih saiz yang sama semasa cuti tahun lepas. Kalau gemuk balik. Susah nanti.
Kin tidak sabar menunggu kepulangan Ik dan menanti hari bahagia kita. I love you...

Loves and kisses

Nurul Asyikin


*****************************************

Syikin menutup komputernya, setelah menghantar email kepada Ikram. Sekarang ini sudah larut malam, tetapi di New Zealand baru pukul tujuh malam, harap-harap Ikram akan menerima emailnya dengn segera. Mesti Ikram gembira menerima berita tentang persiapan perkahwinan mereka. Sudah lama juga Syikin tidak mendapat berita dari Ikram, walaupun semua kemudahan seperti email dan internet boleh digunakan untuk berhubung.

Mungkin Ikram begitu sibuk menyiapkan kertas projeknya. Agaknya dia juga sibuk dengan peperiksaan akhirnya? Biarlah Ikram bekerja keras. Syikin tidak mahu menganggu sangat Ikram dengan kiriman-kiriman emailnya. Syikin juga begitu sibuk sebelum ini untuk menyiapkan tesisnya dan juga menghadapai peperiksaan akhirnya. Syukur semuanya telah selesai. Lega rasanya. Dia telah menghabiskan 18 tahun dari hdupnya dengan belajar, dari tadika pada umur 5 tahun sehinggalah keluar dari university sekarang ini pada umurnya 23 tahun. Lebih dari satu pertiga dari hidupnya dikhaskan untuk mencari Ilmu. Selepas ini Syikin berhajat akan berehat sebentar dari mempelajari apa-apa pun.

Kemudian Syikin tersenyum sendiri dan berkata sendirian.
“Mungkin satu sahaja lagi yang kena belajar.”

Satu lagi perkara yang Syikin kena belajar, ialah belajar memasak, kerana dia akan menjadi seorang isteri tidak lama lagi. Syikin tersenyum gembira. Teringatkan Ikram, Ikram yang dahulunya kuat makan dan gemuk. Ikram begitu berselera sekali bila makan makanan masakan melayu. Syikin teringat hari pertama di sekolah menengah, di mana dia kena duduk sebelah budak lelaki yang gemuk dan besar. Syikin ingin duduk di sebelah kawan perempuannya tetapi cikgu kelasnya telah menyusun tempat duduk mengikut suka hatinya sendiri dan tidak membenarkan murid-murid menukar tempat duduk lagi.

Syikin marah dengan Ikram dan asyik memanggil Ikram ‘Budak Gemuk’. Tetapi Ikram diam sahaja dan bersabar dengan karenah Syikin kerana Syikin budak popular dan cantik sejak dari sekolah rendah lagi. Tetapi akhirnya Ikram dapat membalas dendamnya pada hari itu juga. Pada waktu akhir sebelum tamat sesi persekolahan, Guru sains masuk dan mula mengajar sedikit pengenalan tentang kepelbagaian spesies haiwan.

“Ini burung Dodo, burung dodo ini dikatakan burung yang paling bodoh dalam dunia, sebab otaknya terlalu kecil, kini ia mengalami kepupusan. Di zaman ini kamu tidak akan temui burung dodo lagi.”

Ikram mengangkat tangan sambil berkata. “Ada cikgu, saya ada jumpa cikgu.”

“Iy ke.” Terkejut cikgu Sains tersebut mendengar kata-kata Ikram yang nampak begitu yakin sekali.

“Betul ke? Di mana kamu jumpa?” Dia cuba menduga Ikram

“Ni, yang duduk sebelah saya ni.”Kata Ikram sambil tersenyum.

Semua murid-murid lain ketawa terbahak-bahak mendengar kata-kata Ikram. Syikin begitu marah sekali dengan Ikram. Sejak dari itu sehingga sekarang ini, Syikin memanggil Ikram, Budak Gemuk, manakala Ikram memanggil Syikin, Dodo.

Setiap hari mereka bergaduh dan berlawan lidah sehingga pada satu masa mereka mulai sedar apabila salah seorang tidak hadir, tidak lengkap rasanya hari itu. Semasa dalam tingkatan satu itu, permusuhan mereka menjadi satu persahabatan yang begitu akrab sekali. Sehingga ke tingkatan lima mereka masih lagi duduk bersama di dalam semua kelas.

Apabila Ikram naik ke tingkatan tiga, perubahan ketara belaku ke atas dirinya, dia jadi semakin tinggi, suaranya bertukar garau dan badannya mula kurus. Tiba-tiba dari budak gemuk yang pendek, Ikram menjadi seorang remaja lelaki yang tinggi, kurus dan kacak. Syikin tidak sedari sahabat baiknya telah menjadi tarikan ramai murid perempuan lain, sehingga dia terpaksa jadi posmen untuk kirim salam kepada Ikram. Lama-kelamaan timbul rasa cemburu di hatinya apabila Ikram menjadi rebutan ramai murid-murid perempuan di sekolahnya. Syikin tidak sangka yang sayangnya kepada sahabat baiknya telah bertukar menjadi cinta. Syikin agak malu dengan perasaannya itu. Dia cuba menyembunyikan perasaannya itu dari Ikram sehingga satu hari semasa mereka berada di dalam tingkatan lima, tiba-tiba Ikram terlepas cakap. Mereka berbual selepas menghadiri taklimat hari kerjaya di sekolah.

“Selepas ini Dodo, hendak pergi belajar kat mana?”

“Masuk Universitilah, mana lagi. Kenapa Budak gemuk tak mahu masuk Universiti ke?”

“Hendak, tapi hendak sama dengan Dodo, kalau tidak nanti Ik tak boleh belajar.” Katanya dengan begitu tulus dan ikhlas sekali.

Syikin melihat wajah Ikram yang sudah terserlah kekacakannya itu lalu berkata dalam hatinya, “kalau tidak ada jerawat, lagi hensem agaknya Ikram ni.”

“Ik tidak boleh kalau tak ada Dodo, Nanti Ik tak boleh belajar. Janji kita minta masuk universiti yang sama.”

Syikin mengangguk setuju, dia pun rasa begitu juga. Mulai dari pengakuan ikhlas dari Ikram, mereka telah menjadi pasangan yang serious sehingga ke hari ini. Walaupun selepas SPM meeka terpisah juga walaupun tidak begitu jauh kerana Syikin dapat masuk ke UITM Shah Alam, manakala Ikram lebih bernasib baik mendapat biasiswa Mara untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Ikram belajar di Kolej Persediaan Mara Shah Alam selama dua tahun. Selepas itu baru mereka betul-betul berpisah jauh selepas Ikram berlepas ke New Zealand tiga tahun yang lalu.

Sukar bagi Syikin dan Ikram melalui tahun-tahun itu dalam keadaan berjauhan. Nasib baik Internet dan email menjadi penyambung kasih yang setia. Kadang-kala tidak terasa seperti mereka jauh berpisah kerana kemudahan perhubungan itu. Semasa berhubung, Syikin yang banyak bercerita, dan Ikram sebagai lelaki yang macho, hanya ringkas ceritanya .

Ikram balik bercuti setelah dua tahun dia pergi ke New Zealand. Ketika itu, dia sudah agak berubah. Dia bagaikan sudah tidak boleh berpisah jauh lagi dari Syikin. Dia begitu mendesak agar mereka berkawin pada masa cuti itu juga tetapi kedua ibu bapa mereak tidak membenarkan mereka berkawin. Mereka dinasihatkan agar menghabiskan pengajian dahulu. Pujukan demi, pujukan, akhirnya jalan tengah telah dipersetujui, Kedua ibu bapa mereka bersetuju untuk melangsungkan majlis pertunangan antara Syikin dan Ikram..

Ikram pulang ke New Zealand dengan kecewa, dia berharap sangat agar dapat bernikah dengan Syikin. Menurut Ikram dia terlalu sayangkan Syikin, sudah tidak sabar menunggu waktu di mana mereka akan habis belajar dan baru itu hendak diijab kabulkan. Menurutnya cubaan di negara orang terlalu besar buat dirinya. Syikin memujuk agar Ikram bersabar. Syikin pun tidak sabar menanti hari bahagia di mana mereka akan disatukan. Walau bagaimanapun Syikin sependapat dengan kedua ibu bapa mereka, agar mereka menunggu sehingga Ikram habis belajar, baru mereka di ijabkabulkan. Lagipun bukannya mereka akan bersama pun jika sudah menikah. Ikram di Canterbury University New Zealand, Syikin di UITM, Malaysia. Bukan boleh jumpa pun. Lebih baik mereka menamatkan pengajian Ijazah Sarjana muda masing-masing, baru mereka kawin. Lagipun Cuma tinggal setahun sahaja lagi. Sebaik sahaja Ikram pulang mereka akan diterus diijab kabulkan. Persiapan untuk majlis perkawinan itu itu sedikit demi sedikit telah mula dibuat oleh ibu bapa Syikin dan juga ibu bapa Ikram. Maklumlah masing-masing hendak menyambut menantu pertama.

Akhirnya penantian mereka sudah hampir ke penghujungnya. Syikin sudah pun tamat pengajiannya. Bulan Julai nanti, dia akan menerima Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan dan Ikram sepatutnya pulang bulan Julai ini juga selepas menerima Ijazah kejuruteraaannya. Semuanya nampak begitu sempurna, semua kena pada tempatnya. Syikin tidak menyangka begitu sempurna sekali hidup yang ditempuhinya. Dia dan kawan baiknya, Dodo dan Budak gemuk, jatuh cinta dengan satu sama lain. Syikin begitu cinta dan sayangkan Ikram. Sepanjang hidupnya dia hanya nampak Ikram sahaja. Ikramlah seluruh hidupnya. Berdebar-debar Syikin menanti hari yang bahagia itu. Kadangkala dia rasakan dialah manusia yang paling bertuah sekali di dalam dunia ini kerana mendapat pasangan seperti Ikram, sama-sama berpeluang belajar di universiti, kini masing-masing akan tamat pengajian dengan berkelulusan tinggi. Percintaan mereka pula mendapat restu dari kedua ibu bapa mereka. Tidak apa lagi yang dia minta, semua dalam hidupnya begitu sempurna sekali seperti dalam cerita ‘Fairy Tales”.

********************************************************
Syikin baru pulang dengan uminya, mereka pergi membeli barang-barang untuk membuat bunga telur dan bunga pahar dari Nilai Tiga. Warna tema untuk kenduri perkawinan di rumah Syikin ialah warna ungu dan ibu Ikram pula memilik warna merah hati. Jadi semua barangan yang mereka beli hari ini di Nilai Tiga berwarna ungu, padan dengan warna tema pada hari kenduri itu nanti.

Syikin segera membuka suis komputernya, ingin menghantar email kepada rakan-rakannya yang masih ramai belum di kesan. Ada rakan yang mencadangkan Syikin mencari melalui facebook. Dia segera hendak berbuat demikian, kerana tidak punya masa lagi hendak menjemput kawan-kawannya ke majlis kenduri kawinnya itu.

“Eh! Ada email ..dari Ik.” Syikin begitu gembira, Akhirnya Ikram sudah berpeluang mengirim email Seronoknya Syikin hari ini. Dia lantas membuka email dan terus membacanya…..


2/06/09
(Subject) I am Sorry….
From: Ikram87@canterbury@edu.nz
To: Kingirl87@gmail.com

Assalamualaikum Syikin,

Ikram berharap agar Syikin tidak terlalu terkejut dengan berita yang Ikram hendak sampaikan ini. Maafkan Ikram kerana tidak dapat menunaikan janji Ikram. Untuk pengetahuan Syikin, Ikram telah pun melangsungkan perkawinan Ikram dengan Julia. Ikram tahu dengan berita ini akan membuat Syikin terkejut dan sedih. Tetapi Ikram tidak dapat berbuat apa-apa lagi. Ini adalah yang tertulis antara kita. Rupanya kita bukannya ditakdirkan untuk dijodohkan bersama.

Harap Syikin boleh sampaikan kepada ayah dan bonda Ikram yang Ikram tidak akan pulang ke Malaysia pada bulan Julai ini. Ikram akan terus berada di sini sementara Julia menghabiskan pengajiannya.

Maafkan Ikram keranan tidak dapat menunaikan janji Ikram kepada Syikin. Ikram berharap satu hari nanti Syikin akan dapat memaafkan Ikram di atas perbuatan Ikram ini.

Yang Benar

Ikram Shaari

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS